Richard Wurmbrand – cel mai mare roman,evreu,crestin

30 septembrie 2006
In peisajul media autohton, dominat de discursurile “crestine” ale lui Gigi Becali, Vadim si de curand, tangential si ale Monicai Columbeanu, Richard Wurmbrand ar fi un personaj mai degraba exotic. Nebeneficiind de platformele supraetajate ale televiziunilor, de la inaltimea carora sa-si racneaca discursul impopotonat cu fapte bune televizate, daca nu ar fi fost votat de o anumita categorie de romani si emigranti USA, pastorul lutheran, de origine iudaica, nu ne-ar fi deranjat cu prezenta printre cei mai mari 10 Romani nici intr-o suta de ani. Richard Wurmbrand nu se incadreaza in “mainstream-ul” religios actual, format din oameni  compromisi la baza care pozeaza in filantropi de prime time si sfintesc stadioane in direct, savarsindu-si dreptatea fara sa-i coste ceva esential. Richard Wurmbrand nu are decat meritul de a se fi ridicat sa stearga “rusinea de pe obrazul lui Christos” cu pretul libertatii sale, protestand in 1945, impotriva  ngenuncherii cultelor n fata unui guvern totalitar, la congresul prezidat de prim-ministrul Petru Groza n care liderii diverselor denominatii crestine se aratau dispusi sa sustina Partidul Comunist . Merit pentru care este incarcerat la 29 februarie 1948, executand in total 14 de temnita comunista.
Rascumparat de o organizatie crestina norvegiana cu 10.000$ in 1966, pleaca din tara, stabilindu-se in SUA, unde nfiinteaza misiunea crestina Glasul martirilor, organizatie care lupta mpotriva persecutiilor ndreptate asupra crestinilor de pe toate continentele.
In confruntarea dintre Wurmbrand si Mihai Eminescu, programata pentru joia urmatoare prin intermediul prezentarilor realizate de Stejarel Olaru, respectiv Andrei Gheorghe, e clar ca primul pleaca cu a doua sansa. Chiar comparatia cu Eminescu mi se pare deplasata. Richard Wurmbrand daca poate fi numit un mare roman, ar fi trebuit plasat in categorie cu Elizabeta Rizea sau cu Brancoveanu, categoria oamenilor care au tinut la principiile lor chiar si atunci cand ar fi avut de pierdut totul.
Daca pentru cel mai mare roman, e putin probabil sa fie ocupat de Wurmbrand, pentru locul de cel mai mare crestin roman, Wurmbrand este de departe favoritul meu! 


Comments are closed.

Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X